WKR2019-03-26T08:45:35+01:00

De werkkostenregeling (WKR)

De werkkostenregeling (WKR) heeft nog veel onduidelijkheden voor iedere onderneming. Welke keuzes moet ik nu maken? Valt teambuilding wel of niet onder de regeling? En hoe bereken ik dit precies, zonder dat ik straks extra wordt aangeslagen door de belastingdienst? De oplossing voor de WKR met betrekking tot het bedrijfsuitje, is vrij makkelijk. Het vergt namelijk geen moeilijke stappen om het bedrijfsuitje buiten de WKR te houden. Het woord ‘bedrijfsuitje’ zegt iets over een beloning voor het personeel. Een bedrijfsuitje is geen must, en levert volgens de fiscus ook geen teambuilding of training op. Ook zegt de WKR, doordat het zich richt op beloning voor personeel, dat belonen van relaties door middel van relatiedagen niet onder de WKR valt. Daar is de eerste maas in de wet. Hoe ziet de fiscus immers het verschil tussen een relatiedag en bedrijfsuitje?

Volgens de WKR vallen trainingen en opleidingen van en voor het personeel niet onder de regeling. Wanneer een bedrijfsuitje typisch teambuilding is en plaatsvindt in de baas zijn tijd, betekent het gewoonweg dat dit niet onder de WKR valt. Wanneer u dus kiest voor teambuilding met de doelstelling om uw personeel of collega´s beter met elkaar te laten samenwerken of communiceren, dan valt dit niet onder de WKR. Activiteiten als teambuilding, trainingen en vergaderen vallen dan ook niet onder de WKR regeling. U kunt dus gerust een training of seminar in een externe vergader- of trainingslocatie organiseren zonder dat dit onder de WKR valt. De fiscus stelt zeker geen vragen wanneer dit een verplicht onderdeel is en op een doordeweekse dag plaatsvindt. Fun activiteiten als vergaderbreaks vallen niet onder de WKR, mits dit een onderdeel is van het totaalaanbod van de vergadering. Mocht deze activiteit een te grote kostenpost met zich meebrengen en niet te rijmen zijn met de training, dan zal de fiscus hier vragen over kunnen stellen en valt het al snel onder de WKR regeling.

De fiscus kan wel vraagtekens zetten bij het uitvoeren van teambuilding in het weekend. Als u kunt aantonen dat het een training is geweest ten goede van het personeel, waarbij het verplicht is om deel te nemen, en deze training vindt wel plaats in het weekend, dan valt het niet onder de WKR. Zorg er dan wel voor dat er op de te ontvangen factuur van de desbetreffende organisatie duidelijk staat vermeld dat het een training betreft. Dit voorkomt op voorhand al discussie.

Ander vraagteken is natuurlijk als u na de training een groot feest heeft georganiseerd. Dit valt in theorie onder de WKR regeling. Een diner na een training of vergadering valt, wanneer dit in verhouding staat tot het totaalbedrag, niet onder de WKR. In het kort; teambuilding valt grotendeels niet onder de WKR en biedt daardoor volop kansen voor het bedrijfsleven. Dit bericht is geschreven Erik Kroon en geplaatst op het internet.

Het blijft natuurlijk de verantwoordelijkheid van de debiteur op welke manier je je teambuilding verantwoord. Mocht je er vragen over hebben, mail ons jouw vraag en dan leggen wij jouw cases voor aan onze financiële adviseur.